Dünyada kurulu soğutma tesisleri ve makinalarının yaklaşık %85’i Freon akışkanlı soğutma sistemleri ile çalışmaktadır. En küçük endüstriyel soğutma cihazından, büyük kapasiteli üretim ve depolama tesislerine kadar birçok alanda çok geniş bir uygulama pazarına sahiptir. Son yıllarda geliştirilen doğayla barışık ve Montreal Protokolüne uygun olan, yeni nesil Freon (HFC-Hidroflorokarbon) akışkanlar; bu sektörün önünün açılmasına ve vazgeçilmezliğine olanak sağlamıştır.
Amonyak Akışkanlı Soğutma
Doğal bir kimyasal olan Amonyak oldukça eski tarihlerden beri soğutma sistemlerinde kullanılmaktadır. Nispeten yüksek enerji verimliliği ve Ozon Giderim Potansiyeli (ODP) değerinin sıfır oluşundan dolayı özellikle çok büyük endüstriyel tesislerde tercih edilmektedir.
Ancak, kaçak halinde son derece zehirli olması, yakın çevreye hemen zarar vermesi ve patlayıcı olabilmesi gibi nedenlerle uygulamalarda çok yüksek güvenlik tedbirleri gerektirmektedir. Ayrıca özellikle düşük sıcaklıklarda mutlaka çift kademeli çevrim gerektirmesi nedeni ile ilk yatırım maliyeti oldukça yüksek olmaktadır.
Endirekt Soğutma Sistemleri
Eski yıllardan beri bilinmesine rağmen son yıllarda en çok tercih edilen soğutma yöntemlerinden biri haline gelmiştir. Temel soğutma çevriminin evaporatöründe soğutulan ikincil bir soğutucu akışkan; soğutulacak olan mahaldeki hava soğutucusuna pompalanmak sureti ile soğutma sağlanmaktadır. İkincil soğutucu akışkanlar; su ile farklı oranlarda karıştırılarak donma noktaları düşük sıcaklıklara indirilen ve salamura olarak adlandırılan akışkanlardır. Dolayısı ile -15oC~+15oC arasındaki her türlü soğutma mahallerinde kullanılabilmektedir.
Kaskad Soğutma Sistemleri
Kaskad çevrim; her kademesinde farklı bir soğutucu akışkanın kullanıldığı, iç içe geçmiş 2 kademeli bir soğutma sistemidir. Örneğin alçak basınç kademesi çevriminde; CO2 (Karbondioksit) ve R134a, R13 gibi Freon türevi akışkanlar, yüksek basınç kademesi çevriminde; NH3 (Amonyak) veya R404A, vs. Freon türevi akışkanlar kullanılabilmektedir.